Saturday 30th of July – report

Tournament report Saturday 30th of July

Otteluraportin tarjoaa ProMesta Henkilöstöpalvelut Oy

Menneenä lauantaina järjestettiin ProMesta Blazen 10-vuotiskauden odotetuin tapahtuma, kun ProMesta Bowl valtasi jälleen Selekta Areenan Helsingin Lassilassa. Kaudella 2013 taipaleensa Malmilta aloittaneet, mutta sittemmin Länsi-Helsinkiin kotipaikkansa pystyttäneet liekkimiehet saivat järjestettäväkseen melkoisen show’n, sillä kaikki A-lohkon playoff-paikat olivat vielä jaossa.

Kotijoukkue Blaze saapui turnaukseen lohkon kolmantena, tasoissa lohkon toisena olevan Jyväskylä Jaguarsin kanssa. Kun A-lohkoa johtava Joensuu Wolves taisteli vielä runkosarjan voitosta – ja oikeudesta järjestää Final Four -turnaus – yhdessä B-lohkon Porvoo Teurastajien kanssa, ja lohkon peränpitäjällä Sipoo Bulldogsillakin oli yhä mahdollisuus napata playoff-paikka Jaguarsin ja Blazen nenän edestä, olivat turnauksen panokset tähtitieteellisen korkealla. Paikalle saapuneiden kannattajien hurmos ja sarjatasoon nähden mittavat oheisjärjestelyt eivät kuitenkaan tällä kertaa riittäneet siivittämään Blazea parhaimpaansa, vaan joukkue kärsi kirvelevät 12-32 ja 16-30 tappiot Sipoolle ja Joensuulle. Tappioiden myötä Final Four -paikkojen kohtalon piti olla jo selvä, mutta tässä ei kuitenkaan ollut vielä kaikki…

Lintu, lentokone, puudeli vai bulldoggi?

ProMesta Blaze – Sipoo Bulldogs 12-32 (6-24)

Kun Jyväskylä Jaguars voitti Joensuu Wolvesin ProMesta Bowlin avausottelussa, tarkoitti se Blazelle käytännössä pakkovoittoa Sipoosta, jotta joukkueen pudotuspelihaaveet pysyisivät elossa. Tappiolla Blazen pudotuspelikohtalo ei olisi enää sen omissa käsissä, vaan pudotuspelipaikan arvontaankin pääseminen edellyttäisi, että Sipoo voittaisi Jyväskylän turnauksen päätösottelussa.

Ottelun panoksiin nähden alku ei olisi voinut olla juuri karmaisevampi Blazelle, kun Sipoo jyräsi heti ensimmäisellä drivellaan pallon pohjiin jo aiemmista kohtaamisista vaikeasti pysäytettäviksi tiedetyillä kiertopeleillään. Blazen hyökkäys joutui omalla vuorollaan tukalaan tilanteeseen, kun Sipoon puolustuksen paine löysi kerta toisensa jälkeen tiensä takakentälle – hyökkäyksen linjan avainpelaajan Simeon Siltamäen tippuminen kokoonpanosta vain tunteja ennen turnausta näkyi selvästi ottelun alussa. Blaze oli pakotettu luopumaan pallosta ja Sipoo pääsi aloittamaan seuraavan hyökkäyksensä omalta 20 jaardin tasaltaan.

Sipoon toinen hyökkäysvuoro oli kuitenkin Blazen puolustuksen juhlaa. Bulldogsin pallonkantajia tutustutettiin Selekta Areenan tekonurmen pintaan useamman kerran aloituslinjan takana. Kaiken kruunuksi Blaze sai ahdistettua Sipoon pelinrakentajan omalle maalialueelleen, jolloin hän hätääntyneenä heitti pallon ”sinne päin” kohti kentän keskustaa. Palloa ei ollutkaan koppaamassa meemistä tuttu Tyreek Hill, vaan Blazen tukimies Markus Nieminen, joka palautti syötönkatkon pohjiin touchdownin arvoisesti, tehden kaksi upeaa harhautusta suorituksensa aikana. Vaikka lisäpiste epäonnistuikin, sai koko Blazen joukkue tästä suorituksesta näkyvästi lisää virtaa ja ottelu oli kumman tahansa voitettavissa.

Vaikka Blazen puolustus saikin Sipoon hetkellisesti näyttämään vain kasalta kesyjä sylikoiria, jotka ovat eksyneet aivan väärään sarjaan, Bulldogs sai kasattua rivinsä nopeasti eikä enää tehnyt merkittäviä virheitä ottelussa. Blazen hyökkäys ei juurikaan kolkutellut Sipoon maalialueen portteja, lukuun ottamatta Gustav Wahlsteinille pelattua hienoa syöttöpeliä, jolla kotijoukkue teki ottelun toisen ja viimeisen touchdowninsa.

Blazen puolustus sai Sipoon kolmannella hyökkäysvuorolla jobinpostia, kun tukimies Nieminen loukkasi jalkaansa taklaustilanteessa, eikä pystynyt enää jatkamaan ottelua. Niemisen jättämästä massiivisesta aukosta huolimatta puolustus venyi ottelun edetessä useampaan komeaan yksilösuorituksen, kuten takapuolustaja Jani Hakalan kauden toinen syötönkatko ja puolustuksen linjan useampi pelinrakentajan säkitys osoittavat, mutta kollektiivisesti joukkue antoi vastustajalle liikaa jaardeja, liikaa tilaa ja liikaa pisteitä.

Kokonaisuutena Bulldogs-ottelu jätti paljon jossiteltavaa Blazen pukukoppiin: ilman Niemisen loukkaantumista, muutamaa kriittistä kolmatta yritystä ja pudotettua syöttöä olisi ottelusta voinut tulla huomattavasti erilainen. Blaze sai myös osansa tuomarivirheistä, sillä Sipoon lateral-syötöllä syntynyt toinen touchdown olisi pitänyt hylätä, kun kyseessä oli neljäs yritys ja pallo oli jo kertaalleen rähmätty, jolloin sitä olisi saanut edistää vain pallon alun perin rähmännyt pelaaja. Lopputulos on kuitenkin siinä määrin oikeutettu, että Bulldogs oli suurimman osan ottelusta niskan päällä, kun taas Blazen taso heilahteli rajusti pelin sisällä.

Isot pahat sudet

ProMesta Blaze – Joensuu Wolves 16-30 (8-22)

Joensuu Wolvesilla on ollut vuosien saatossa sangen ikävä tapa saada Blaze näyttämään peuranvasalta keskellä susilauman saalisjahtia, niin vakuuttavasti joensuulaiset ovat vieneet otteluita nimiinsä. Lauantain toiseen ottelunsa Blaze tuntui kuitenkin kasvattaneen jo jonkunlaiset sarvet, joilla iskeä takaisin, sillä ottelusta muodostui tasaisempi kuin pelin lopputulos antaa olettaa. Todella kapealla kokoonpanolla Helsinkiin saapunut sekä Jyväskylää vastaan pelatun titaanien taiston aiheuttamista kolhuista ja krampeista läpi Blaze-kohtaamisen kärsinyt Wolves olisi hyvinkin ollut helsinkiläisten liekkimiesten grillattavissa.

Ottelun alku muistutti kuitenkin suurilta osin viikon takaista kohtaamista Jyväskylässä, kun Joensuun option- sekä kiertopelit blokkeineen upposivat kerta toisensa jälkeen Blazen kovia kokeneeseen puolustukseen. Epäselvyyttä ei jäänyt siitä, mikä on tasoero Vaahteraliigassakin pelanneiden Joensuun ykköstykkien ja Blazen suurilta osin puhtaista lajiharrastajista koostuvien pelaajien välillä. Ottelun alussa näkyi myös se, että Blaze joutui pelaamaan toisen ottelun peräkkäin, kun taas Joensuu oli saanut levätä edeltävät kaksi tuntia ja oli näin tuoreemmassa iskussa ja valmiina iskemään.

Vastustajan väsyessä Blaze alkoi päästä koko ajan paremmin mukaan peliin. Otteiden ailahtelevuus tärkeillä yrityksillä jätti Blazen avauspuoliajan pistesaldon kuitenkin vain kahdeksaan, kun pelinrakentaja Vili Leinonen juoksi pallon hamsterin lailla maalialueelle aivan sivurajan tuntumassa, jonka jälkeen lisäpisteyritys päätyi sisempänä laitahyökkääjänä pelanneen Wahlsteinin varmoihin käsiin maalialueella.

Ottelun toinen puoliaika oli todella rikkinäinen, lähinnä Joensuun pelaajien pienten loukkaantumisten ja kramppien aiheuttamien lukuisten tuomariaikalisien vuoksi. Wolvesin menetettyä isoimpia syömähampaitaan yhä useammin vaihtopenkin puolelle lepäämään, ottelu tasoittui huomattavasti ja kumpikin joukkue teki toisella puoliajalla vain yhden touchdownin.

Pelinrakentajansa loukkaantumisen takia menettänyt Blaze pelasi suurimman osan toisesta puolikkaasta wildcat-ryhmityksestä, josta syntyi myös ottelun viimeinen touchdown. Keskushyökkääjänä paremmin tunnettu Patrick Story pujotteli hyvien blokkien saattelemana tiensä maalialueelle kuin Kalle Palander uransa huippuvuosina – liekö tässä tieteellinen todiste siitä, että hiusten vähyys korreloi paremman ketteryyden kanssa? Lisäpisteyrityskin onnistui, kun Joensuun takapuolustajan fyysiseksi äitynyt estäminenkään ei pysäyttänyt laitahyökkääjä Kimmo Tähkäpäätä nappaamasta kauden ensimmäisiä pisteitään. Pelikello tikitti kuitenkin Blazea vastaan liian nopeasti ja joukkueen kiri jäi lyhyeksi. Ottelu päättyi susilauman voittoon numeroin 16-30, mikä tarkoitti, että Blazen urakka kauden 2022 Äijäliigassa päättyy runkosarjaan riippumatta Jyväskylän ja Sipoon välisen ottelun lopputuloksesta.

Kerta kiellon päälle

ProMesta Blaze ei ehtinyt kauaa surra pettymykseen päättynyttä kauttaan, joka oli hyvän alun jälkeen lässähtänyt pahemman kerran. Pelaajat olivat hädin tuskin ehtineet istahtaa kotisohvilleen, kun B-lohkosta kantautui kummia: lohkon toisen playoff-paikan varmistanut Vaasa Vikings ei pysty osallistumaan finaaliturnaukseen ja luovuttaa paikkansa eteenpäin. B-lohkon viimeiseksi sijoittanut Pirkkala Spartans ei myöskään halunnut ottaa paikkaa vastaan, joten osallistumisoikeutta pudotuspeleihin tarjottiin nyt A-lohkon kolmanneksi sijoittuneelle Blazelle. Tämä erikoinen taivaanlahja otettiin innostuneesti vastaan ja nyt joukkue saakin valmistautua kahden viikon kuluttua Porvoossa pelattavaan lopputurnaukseen. Seuraavien kahden viikon aikana Blazen koko joukkueen tarvitsee kuitenkin saada huomattavasti lisää tasaisuutta peliinsä, muuten kyyti välierässä runkosarjan voittanutta Porvoo Teurastajia vastaan voi olla kylmää.